KRKONOŠE SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO STŘEDNÍ MORAVA JIŽNÍ MORAVA VYSOČINA VÝCHODNÍ ČECHY ČESKÝ RÁJ ČESKÝ SEVER SEVEROZÁPADNÍ ČECHY ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ PLZEŇSKO ŠUMAVA JIŽNÍ ČECHY PRAHA OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
STŘEDNÍ ČECHY - SEVEROVÝCHOD - POLABÍ
  Dopravní přístupnost
Informační centra
Města a obce
Osobnosti a rodáci
 
PŘÍRODA A JEJÍ OCHRANA
  CHKO KOKOŘÍNSKO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
 
KULTURA, ZÁBAVA, SPORT
  Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Katalog KUDY Z NUDY
Aktivní dovolená
 
PAMÁTKY A ZAJÍMAVOSTI
  Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
 
TURISTIKA A VOLNÝ ČAS
  Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
 
LÁZEŇSTVÍ
  Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
Lázeňská procedura
Přírodní léčivé zdroje
 
KONGRESOVÁ TURISTIKA
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
 
UBYTOVÁNÍ A STRAVOVÁNÍ
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
 
Království perníku

Příroda a její ochrana v Poodří [ Энциклопедическая статья ]

Poodří je krajinářsky velmi zachovalé území rozprostírající se podél řeky Odry, procházející Moravskou bránou na Ostravsko. V nížinaté nivě Odry se nachází CHKO Poodří s unikátními lužními lesy, mokřadními loukami a soustavami rybníků. Probouzející se lesy na jaře, zasazené do květinových koberců, v létě líně se valící řeka, podzimní výlov kaprů na rybnících, to vše spolu vytváří nezaměnitelný obraz zdravé a živé krajiny.

Celková zachovalost údolní nivy Odry byla důvodem pro vyhlášení Poodří chráněnou krajinnou oblastí, množství ptačích druhů přispělo k zařazení mezi evropsky významná ptačí území, rozsah a pestrost mokřadů vedly k začlenění do mezinárodní úmluvy na ochranu mokřadů zvané Ramsarská konvence. Ocenění, která jistě těší, zároveň však také zavazují k tomu, aby stávající, a jen místy narušená, rovnováha mezi člověkem a krajinou zůstala zachována. Nebo lépe, ještě upravena.

Vegetace v chráněné krajinné oblasti Poodří je závislá na geografických a hydrologických podmínkách území. Z biogeografického hlediska se řadí do podprovincie polonské. K nejcenějším rostlinným společenstvům patří porosty stojatých a pomalu tekoucích vod, močálů a litorálů rybníků. Vyskytují se v nich vzácné druhy, zařazené u nás do různých kategorií ohrožení, například plavín štítnatý, řečanka menší, kotvice plovoucí, nepukalka vzplývající, úpor přeslenitý, hadí jazyk obecný, kapradiník bažinný, žebratka bahenní. Lužní lesy s převahou dubu letního, jasanu a jismu jsou na jaře krásné květem ohrožených sněženek, později následují lilie zlatohlavé a kruštíky polabské. Obohacení karpatskými prvky květeny představují kyčelnice žláznatá, zapalice žluťuchovitá, hvězdnatec čemeřicový. V dubohabřinách můžeme spatřit v Poodří vzácný jaterník podléšku, hrachor jarní nebo konvalinku vonnou, na prameništích také ohrožené kozlík celolistý a přesličku obrovskou. V místech s vysokou hladinou spodní vody se zachovaly vzácné mokřadní olšiny. Vlivem postupného odlesnění se dochovalo pouze několik nejcennějších lesních komplexů, např. v PR Polanský les, NPR Polanská niva a PR Kotvice. Malé zastoupení lesů je vyváženo hojnou nelesní zelení s mohutnými soliterními stromy v lukách. V zachovalých porostech se vyskytují vzácné druhy bezobratlých, především brouci - páchník hnědý či roháč velký.


Rybníky a rybnikářství má v Poodří více než 500-letou tradici. Dnes se zde nachází téměř 60 rybníků o celkové ploše přibližně 7 km2. jsou to úrodné mělké rybníky sloužící především k chovu kaprů. Z každé rybniční soustavy byla z důvodu ochrany přírody vyčleněna část, na níž se hospodaří méně intenzivním způsobem. Rozmnožují se zde chráněné druhy obojživelníků a nacházíme zde chráněné druhy vodních rostlin, jako jsou například kotvice plovoucí, nepukalka plovoucí apod. Díky mimořádně vhodným podmínkám především pro vodní a bažinné ptáky bylo Poodří právem zařazeno mezi celosvětově významná ptačí území. Každoročně se zde shromažďuje více než 20 000 vodních ptáků, někteří z nich zde pravidelně hnízdí, např. čejka chocholatá, ledňáček říční, vodouš rudonohý nebo moták pochop.

Louky tvoří jedinečný souvislý komplex o ploše více než 2300 ha. Cenné, polopřirozené, druhově bohaté louky zahrnují společenstva mokřadních, vlhkých i čerstvě vlhkých luk. V návaznosti na střídání rozlivů a období sucha v nivě řeky je péče o louky náročná. Zemědělci, hospodařící v CHKO, se mohou ucházet o dotace z programů, kterými stát podporuje zachování a obnovu druhové pestrosti a údržbu krajiny.

Krajina Poodří je krajinou, jakých zůstalo jen málo. Odpradávna byla místem setkání kultur a myšlenek, svou tvář získala úsilím generací, hospodařících v souladu s přírodou.
Naším společným přáním je, aby Poodří zůstalo místem, kde se budou dobří lidé i nadále ku svému prospěchu i potěšení rádi setkávat.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.Poodri.TOURISM.cz

AKTUALIZACE: Kateřina Křenková (Obecní úřad Bartošovice) org. 56, 27.08.2004 v 08:50 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
VYHLEDÁVÁNÍ
  Vyhledávací centrum
Rejstřík oblasti
Databanka akcí
 
REGIONY A OBLASTI ČR
  Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR
Pohádkové regiony
 
ZPRÁVY A AKTUALITY
  Tiskové zprávy
 
SLUŽBY PRO TURISTY
  Informační centra
Průvodcovské služby
Tlumočníci a překladatelé
Bankovní služby
Turistický produkt
 
KALENDÁŘ AKCÍ OBLASTI
  Akce pro děti
Kino, divadlo, výstavy
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Kalendář kongresů, konferencí
Kalendář veletrhů a výstav
 
FOLKLOR A TRADICE
  Etnografický region
Etnografický subregion
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
 
KLUB ČESKYCH TURISTŮ
  Krajská oblast KČT
Odbor KČT
Turistické odznaky a známky
 
REGIONÁLNÍ ROZVOJ
  Regiony a sdružení
Investiční příležitosti
Průmyslové zóny
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba